Avesta Art – dubbel upplevelse i själva verket (2017-06-08)

Aktiva Seniorers äventyr i Avesta började med busskaffe utanför det gamla stålverket byggt av slaggsten vid Avestaforsens, nu av kraftverket tystade, brus. Under själva besöket lyckades guiden förena historien om det gamla nu nedlagda brukets industrihistoria med en mångfacetterad konstutställning.

Temat för Avesta Art 2017 är IDENTITY. Utställningarna visade verkligen på många olika identiteter. Allt från Anders Sunnas mäktiga bilder över hur vår nutid gör intrång i urgamla omistliga naturvärden till Mary Simbandes skildring av apertheidtidens Sydafrika.  Kvinnan i violett jakarandablomfärgad klänning med hetsande krigshundar bakom sig ger ett kraftfullt intryck.

Melissa Henderson ger en mycket aktuell inblick i dagens verklighet för flyktingar med sitt verk Passe-Partout. Under världens flaggor har dörrar som öppnas och stängts och stämplar som godtyckligt används för passage eller hinder tillsammans med bilder av ett upprört hav och Öresundsbron känns påtagligt aktuell.

Oleks konstverk med ett virkat hus ger ett intryck som ytterligare förstärkts av att delar av huset sprängts efter färdigställandet. Detta sedan en syrisk medvirkande kvinna berättat sin historia om sitt sprängda hus i hemlandet.

Även övriga konstnärer bidrar med sina bilder om utanförskap och sin identitet till att ge ett starkt intryck av sammanhang i konsten mellan konstnärer från hela världen med likartade upplevelser. 

Denna känsla blev säkert ännu tydligare genom en synnerlig bra guidning.

Värt att framhålla är också den permanenta utställningen som i Kjell Engmans glasskapelse förenar glasets skönhet med sprängstens industrihistoria.

Efter en god lunch på Bjurfors Hotell&Konferensanläggning kunde vi aktiva i lugn och ro smälta både upplevelser och lunch på väg hem till Uppsala genom ett vackert  försommarsverige.

Verket
Den gamla slaggstensskimrande järnbrukshyttan är en mötesplats för konst, historia och teknik.
Anders Sunna1
Anders Sunna2
Anders Sunnas konst är en påminnelse om samiska historien och storsamhällets rasbiologi.
Mary Sibande
Mary Sibande, Johannesburg: Afrikansk kvinna som erfarit apartheid, jagad av krigets galna hundar och stridslystna gamar utstrålar hon mod och kraft.
olek
Olek, Polen: Olek har tillsammans med nyanlända kvinnor från Syrien och Ukraina skapat ett hem där allt är virkat men sedan förstört i en explosion, kvinnornas berättelser från sina hemländer inspirerade Olek till att visa hur ett hem kan se ut efter en explosion.
olek2
Oleks cykel.
Kjell Engman
Kjell Engmans glasskulpturer tillhör verkets fasta konstverk.
Linda Baeckstroem
Linda Bäckström: Choppemotorcykel med förlängd framgaffel, högt styre och hästsadel, två olika hästkrafter som strålar samman, symbol för amerikanska drömmen om frihet.
Kolkorgar
Kolkorgar, Vi blir guidade bland konst och får dessutom information om järnbrukets historia och vilken teknik man använde.
Bjurfors
God lunch intogs i mysig miljö på Bjurfors Hotell & Konferens.