Säter och Stora Skedvi (2017-09-28)

Redan klockan 8 den sista torsdagen i september lämnade ett förväntansfullt gäng UKK i säkert sällskap av chauffören Leif. Trots den tidiga timmen surrade bussen snart av trevligt prat, ja det var faktiskt inte tyst en enda stund. Reseledaren Gunilla gav förhållningsorder för dagen. Första målet var Biografmuseet i Säter, dit vi anlände efter cirka två timmars resa.

Bussfikat bars snabbt in och intogs i ett av alla rum i museet. Museiföreståndaren Stefan Lindfors var vår guide genom historien. 1907 - 1967 var det yxfabrik i lokalerna. Efter några tomma år har ett fantastiskt biografmuseum växt fram i samverkan med Säters kommun.

Museet har öppet under sommaren för allmänheten och för grupper under hela året. Stefan tog oss tillbaka ända till stenåldern för att visa på bildens betydelse för oss människor. Han tog oss sedan stegvis fram till idag. Han redogjorde för filmindustrins framväxt. Rörliga bilder började visas 1895 och 28 december anses vara premiärdatum. Den första färgfilmen var ”Borta med vinden” 1939 och den första svenska var ”Klockorna i Gamla stan” 1946.

Berättelsen avslutades med en film som var både en genomgång av svensk spelfilmshistoria och en rad inslag från journalfilmer och reklamfilmer. Många minnen väcktes. Mest fnitter blev det under avsnittet med en ihopklippning av en partiledardebatt och frågeprogrammet ”Vem vet mest”.

Resan gick vidare till Kulinariet i Stora Skedvi. Där fick vi av guiden Jonas höra om entreprenörerna Anders och Malin, som sannerligen förkroppsligar begreppet ”Man ska aldrig ge upp”. Berättelsen handlade om deras kamp för bygden men också om allt stöd de fått i det arbetet. Ett viktigt sådant var att Benny Andersson gick in som delägare.

Kulinariet är under uppbyggnad. Tanken är att flera företag ska husera i fastigheten. Hittills finns tre stycken: Skedvi Bröd, Visthusboden och Dalakassen. Det som tillhandahålls är närproducerade produkter av hög kvalitet. Detta fick vi erfara, när lunchen serverades. Den bestod av rökt kött och fläsk, potatissallad samt en grönsallad. Allt mycket välsmakande.

Helt enligt planerna var vi tillbaka i Uppsala klockan 18 efter en dag fylld av rika upplevelser.

Stort tack till Gunilla, Leif, Stefan och Jonas.

1

Elegant biljettförsäljare.

2

Dags att köpa godis innan biobesöket.

3

Biljettkuren kommer vi väl ihåg från biobesök i vår ungdom.

4

Inspelningsbuss som tillhört Sveriges Radio & TV.

5

"Packat och Klart" spelades in i Falun, bussen återfinns på museet.

8

I kavlingsmaskinen kavlas degen ut till en lång och 30 cm bred remsa som naggas med en prickig vals innan den egenhändigt komponerade stansen stansar ut kakorna en och en.

9

Här läggs kakorna fem och fem i två lager på en planka.

10

Kakorna gräddas i två minuter, för att få en jämn gräddning flyttas kakorna från höger till vänster och sedan till mitten. 15 kakor gräddas samtidigt så det gäller att var snabb.

11

Benny Andersson i egenskap av delägare var med på invigningen av Skedvi Bröd.