2016-08-24

Reseberättelse från Landsort/Öja

Det var tänkt att en resa till Landsort skulle gå av stapeln den 15 augusti men anstormningen av anmälningar gjorde att jag beslöt att göra ytterligare en. Det blev den 18 augusti. Vi var 52 deltagare den 15:e och 46 den 18:e. Vår buss gick ut till Torö och Ankaruddens brygga där båten 'Stångskär' hämtade oss.

Trots att vädret inte visade sig från sin soliga sida blev det två mycket intressanta resor ut till skärgården. Men fick vi ju se hur livet ter sig när havet är lite vresigt och solen inte skiner.

Vår lunch serverades på Svedtiljas restaurang och eftersom inte tillräckligt med platser fanns i restaurangen blev några av oss serverade högst upp i lotstornet med en vidunderlig panoramautsikt. Övriga deltagare kunde sedan åka med hissen upp och se den fantastiska utsikten. 

Efter lunchen fick vi en mycket ingående och utförlig information om livet på ön i allmänhet och om lotslivet i synnerhet. Vår guide har tidigare varit lotsbefäl på Landsort och var även född och uppvuxen där ute. Till sist tog han oss på en rundvandring och visade och berättade mycket intressant om ön och dess historia.

Klockan fem hämtade båten 'Stångskär' oss för hemfärd. Vi for sedan vidare med vår buss och var i Uppsala på utsatt tid.

Tack till alla medresenärer!

160815 landsort2
Foto; Birgitta Frankson
 160815 landsort
Foto: Solveig Dansson